Ozonowanie
Ozonowanieto jeden ze sposobów dezynfekcji. Ozon jest zbudowany z trzech atomów tlenu, sposób otrzymywania ozonu polega na przepuszczeniu powietrza lub czystego tlenu przez urządzenia zwane generatorami ozonu, w których zachodzą powierzchniowe wyładowania elektryczne, w wyniku których tworzy się ozon. Aktualnie wykorzystywany jest on w różnych dziedzinach życia jako silny utleniacz. Właściwości stosowania ozonu znane są od dawna, jednakże dopiero w ostatnich latach zaczęły się poszerzać dziedziny gospodarki i przemysłu, w których znajduje on zastosowanie. Pierwsza instalacja systemu ozonowania została założona w Krakowie w 1959 roku. Ozonować można wszystko, co może i powinno być zdezynfekowane, tak jak: owoce, warzywa, mięsa, urządzenia, instalacje, magazyny, zbiorniki, powietrze itd. Ozonowanie produktów wydłuża ich okres przydatności do spożycia, zapewnia czystość mikrobiologiczną oraz nie ma na nie szkodliwego wpływu, podobnie jak i na człowieka.
OZONOWANIE SKUTECZNIE USUWA:
- pleśń i grzyby
- roztocza
- odór dymu papierosowego
- czad, czyli tlenek węgla
- związki pierścieniowe oraz ich pochodne
- owady.
Zapraszamy na stronę: www.airozone.pl